Powered by Blogger.

Monday, 27 February 2012

Kelebihan Surah Al-Ghaasyiyah


Pertama kali hati saya terdetik setelah mendengar surah ini dibaca diwaktu mengerjakan sembahyang jumaat di kampung Tradisi di Kedah. Saya berasa amat tertarik apabila mendengarkan bacaannya. Disitu bermula sifat ingin tahu tentang surah tersebut. Lalu saya mencari dan menghafal intipati surah ini. Dan saya tidak menyangka surah ini sebenarnya digunakan didalam ilmu perubatan rohani.

Surah Asy Syuaraa’ ayat 95 hingga 118, Surah Arrad ayat 30 hingga 34, Surah Fussilat ayat 25 hingga 44, Surah Furqaan ayat 61 hingga 77, Al-Mukminun ayat 105 hingga 118, dan ayat-ayat di dalam Surah Taha, A’raaf, Hud, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Ghaasyiyah dan Surah Asy Syura sungguh berkesan dibaca untuk mengeluarkan jin, benda-benda halus atau racun-racun perbuatan ilmu sihir atau santau dari badan manusia.
(Petikan daripada: http://www.syifa-alhidayah.com/pengenalan_detail.asp )    

Antara ayat Al-Quran yang diyakini dapat menjadi penawar santau ialah ayat berikut:
Surah Asy Syuaraa’ ayat 95 hingga 118, Surah Arrad ayat 30 hingga 34, Surah Fussilat ayat 25 hingga 44, Surah Furqaan ayat 61 hingga 77, Al-Mukminun ayat 105 hingga 118, dan ayat-ayat di dalam Surah Taha, A’raaf, Hud, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Ghaasyiyah dan Surah Asy Syura.

Anda boleh menghayati kelunakan suara daripada seorang hafazan Al-Quran yang terkenal (Tak ingat namanya) menerusi http://www.quran.com.my/quran/selected_surah.html dan seterusnya memilih surah Al-Ghaasyiyah.

0 comments:

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP